Проектите на нашите курсисти

Какво всъщност се случва в нашите курсове за комикси? Защо продължават по-дълго и какво ги прави необикновени и различни? За да отговорим на тези въпроси, най-добре е да ви покажем нагледно какво творим по време на уроците.

За начало…

Започваме с малко упражнения, които да подобрят техниката и знанията по анатомия. Всеки урок започва с кратка загрявка, която да ни помогне да се съсредоточим и влезем в ритъм за рисуване. Обикновено тя е свързана тематично с урока или пък ни помага да се опознаем и да работим по-добре в екип.

Дизайн на герои

Обръщаме много голямо внимание на дизайна на героите. Смятаме, че това са умения, които имат много широко приложение – в сферата на комиксите разбира се, но и на видео игрите, илюстрацията, анимацията и други. Основното, което искаме да предадем тук е идеята, че всичко в дизайна се диктува от твоята идея и намерение като автор. Затова се упражняваме как най-добре да покажем каква е идеята ни за даден герой-какъв е характера и маниера му, поведението и предпочитанията му. Обръщаме много внимание на четливия и интересен силует и се упражняваме в рисуването на емоции.

Околна среда

Знаем, че героите обаче не могат да съществуват сам-сами в пространството. Като следваща стъпка създаваме за тези герои подходяща среда. Това не включва само рисуването на декори и изучаването на перспектива, но и изграждането на света, локациите, флората, фауната и изобщо логиката, която го управлява.

Перспектива, композиция, типография

Отделяме време и на класически рисувателни техники като перспектива, композиция и типография. Практиката за всяка една от тях обаче е пречупена през личните истории и проекти на всеки курсист.

Писане на истории

В крайна сметка обаче, това, което прави от отделната илюстрация комикс, е историята и това, което искаме да разкажем. Всеки от създадените ни герои претърпява трансформация, докато развиваме неговия характер и откриваме какво ще е пътешествието, което той ще извърви. Тук поспираме малко за да се научим не само как да рисуваме, а как да създаваме убедителни характери, и още по-важно-убедителни истории. Част от тези истории развиваме и в комикс страници.

И накрая…

Комиксите са трудоемка и времеемка задача. Tе работят по различен начин от филмите, и от текста и от илюстрациите. За да се научим как да ги използваме, още от началото на курса правим много от кратките си упражнения в комикс формат. Така трупаме практика за комикси, докато учим и други неща. Не пропускаме да обърнем и специално внимание на това как въобще работят разказите в картинки. Как да да подбираме рисунките си за тях, да изберем най-подходящия ъгъл, кадър, размер и форма на панелите. Подготвяме страниците старателно и правим предварителни скици на всяка една от тях.

В края на курса в някои случаи дори работим и по групови задачи, в които курсистите измислят заедно история и сами решават как да разпределят работата по проекта.

В случай, че и на теб ти се иска да станеш част от подобно приключение, разгледай кои курсове за комикси може да са подходящи за теб!

Анна Цочева

Анна рисува комикси от 2003г. и от тогава не е спирала. Участва в множество международни работилници за илюстрация и комикси( с Pam Smy, Yuko Shimizu, Mattias Adolfsson, Scott McCloud), както и в редица изложби у нас. По настоящем е администратор на “Манга Академия”, но се подвизава и като аниматор.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай