книги на Манга Академия

Юбилейна Манга Академия

Тази година е изключително специална за нас. Преди 10г. в една есенна събота сутрин, в центъра на София, се събра първата група млади ентусиасти и сложи началото на Манга Академия (въпреки, че тогава още не се казваше така и, ако трябва да сме точни, дори си нямаше име).

Една поничка за начало…

Библиотеката ни все още се състоеше от 10ина комикса, но уроците бяха дълги и пълни с всевъзможни експерименти. Пробвахме всичко ‒ спортни комикси, комикси в чужд стил, че дори и фото комикс за крадец на…понички. В крайна сметка събрахме толкова идеи, че не издържахме и ги събрахме в една спретната книжка, кръстена на името на групата ‒ “Поничка”. С книжката веднага се роди и идеята да представяме работата на групите си на фестивала „Анивенчър“, която си и остана. Тази първа група беше толкова шарена, динамична и нахъсана, че и до днес поддържаме активни контакти с почти всички участници и някои от тях се включиха в най-новия ни проект, “Дневник на младия комикс художник”.

Продължаваме напред

„Поничка“ беше групата, която ни даде смелост да продължим напред и да превърнем начинанието в нещо повече от еднократно събитие. В последващите години сменихме първото си ателие и се пренесохме в магичната атмосфера на партерното студио на ул. „Иван Рилски“. Уютната атмосфера, която беше като излязла от някоя вълшебна приказка, ни позволи да мечтаем и да се пренасяме от свят във свят. От 1001 нощ до идилична кравеферма.

Не ни беше лесно да напуснем тези приказни места, но след 4 години курсовете вече бяха станали нещо постоянно и изискващо самостоятелно пространство, пригодено за целите ни. Така през вълшебната 2015г. се нанесохме в настоящето си и може би най-емблематично ателие. Но не сменихме само пространството. От този период нататък сменихме изцяло и програмата и метода на преподаване. Включихме много по-интерактивни и разнообразни методи и игри, заложихме на дискусиите като неразделна част от уроците. Насърчавахме курсистите да реализират различни проекти извън рамките на курса. Вече имахме и условия да гледаме филми, да четем книги и пространство за всякакъв вид творческа дейност.

Манга Академия на “Анивенчър”

Участията на фестивалите   “Анивенчър” и “Аниплей” станаха ежегодни и в тях се включваха вече не само курсисти от настоящите групи, но и такива от минали години. Всяко лято започвахме трескаво планиране, рисуване, отпечатване, изрязване, надписване и лепене на това, което щеше да бъде нашия щанд на събитието. Изготвяхме графици за смените ни на щанда, планирахме игри с публиката, рекламни стратегии и разбира се, създавахме собствени продукти, които да представим там. Не пропускахме и ежегодните екипни тениски, за които често сами изготвяхме дизайна. За следващите 5 години нямаме пропуснато участие и можем да се похвалим с един Treasure Hunt, една специална „Кутия за създаване на портрети“, пъзел, който разказва процеса за създаване на комикси и безкрайно количество стикери, картички, постери, тефтери и други.

Успяхме да заснемем сами и видео, в което да покажем как се създава комикс. Всичко това направихме с курсисти от различни групи, във времето извън курсовете. Така се научихме да работим в екип и разбрахме, че едно от най-важните неща, които можем да дадем на нашите курсисти, е увереността, че могат да превърнат хобито си в професия и да споделят, без да се срамуват, рисунките си с публика.

Проекти, изложби, събития

Участията на Анивенчър обаче не бяха единствените ни инициативи. Манга Академия стана и един от основните организатори на манга конкурса, който съпътства събитието. Продължихме да събираме и работите на нашите курсистите в книжки, но ни се искаше и да ги споделим с публика. През 2017г организирахме и първата си изложба, в която споделихме курсовите работи от учебната 2016-2017г. Изложбата беше посетена от много гости, които рисуваха с нас и остана на стените на кафе +Това в продължение на месец през Август 2017г.

През следващата година курсистите ни от випуск 2017-2018г сами организираха изложба на свои работи, която кръстиха “преди и след”.В нея показаха паралелно настоящи работи и такива, които са рисували преди години. Разказаха за пътя си и това, което са научили. Посетиха ни много приятели, ентусиасти, бъдещи и настоящи комикс автори. Заедно с тях рисувахме и се забавлявахме в пространството на betahaus.

През 2017г също така имахме удоволствието да участваме в един проект на Playground Energy, с които реализирахме едни страхотни комикс-пейки в София Тех Парк

И сега…

Последните години изправиха нас, както и всички, пред нови предизвикателства. Наложи се да оставим уютното ни ателие и да преоткрием възможностите на интернет пространството. Макар, че ни липсват срещите на живо и нямаме търпение да се върнем към тях, онлайн уроците ни дадоха възможност да работим с талантливи деца и младежи от цялата страна, които иначе не бихме срещнали.

Неочакваните обрати не ни попречиха и да работим по един от най-амбициозните си проекти досега. “Дневник на младия комикс художник” е юбилейното ни издание. В него събираме работи на курсисти, посещавали Манга Академия от 2011 до 2019г. Обединяващата тема ‒ погледа на един учещ се в момента художник върху най-важното за създаването на комикси. Надяваме се той да бъде подкрепа и приятел за всеки, който събира смелост и познания да нарисува свой комикс, както и за всеки, който иска да опознае комиксите. Книгата се очаква да излезе през м. Септември 2021г.

Искаме да използваме случая да благодарим на всички, които повярваха в нас и ни подкрепиха в тези години. На нашите гостуващи лектори, организации, с които сме работили, локации, които са ни приютявали, приятели, които са помагали. На всички родители, които ни се довериха и на всички курсисти, които останаха с нас.

Благодарим от сърце!

Анна Цочева

Анна рисува комикси от 2003г. и от тогава не е спирала. Участва в множество международни работилници за илюстрация и комикси( с Pam Smy, Yuko Shimizu, Mattias Adolfsson, Scott McCloud), както и в редица изложби у нас. По настоящем е администратор на “Манга Академия”, но се подвизава и като аниматор.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай