Дневник на младия комикс художник

Тази есен, освен нови курсове, сме подготвили за вас една много специална изненада. Още миналата пролет започнахме работа по един таен юбилеен проект. Защо юбилеен ли? Ами тази година ще бъде 10-та поред от първия ни проведен курс по рисуване! Но повече за това – в друга статия.

рисунка от дневник на младия комикс художник
Илюстрация: Анна Цочева

Нещо се готви…

Благодарение на финансовата подкрепа, но и много търпение и отзивчивост, на Национален фонд “Култура”, съвсем скоро ще можем да ви споделим нашия “Дневник на младия комикс художник”. Проект, в който събрахме есета, илюстрации и комикси на наши ученици. Или по-конкретно, попитахме всички ученици какво са за тях комиксите. Какво биха споделили на някой, който би искал да рисува. Какви са били техните най-големи спънки и какво им се иска да бяха знаели в самото начало.

Любопитно ни беше да видим какво всъщност вълнува някой, който в момента се развива като артист, вместо това, което някой с опит смята, че би трябвало да е важно и интересно. И наистина – там, където почти всички говорят за техника и материали, младите автори говорят за мотивация, вдъхновение и организиране на времето. Научаваме, че все пак не е толкова важно какво ще започнеш, а дали ще имаш сили и мотивация да го завършиш. Разбираме повече за това как да продължиш напред, след като си сбъркал или си получил отказ. Или за това от къде изобщо да подхванеш един проект и какво да направиш по средата, когато си блокирал.

Текст и илюстрации: Сабина Божилова

Как се рисува дневник?

Има безкрайно много видео уроци за това кой е перфектният молив, как да нарисуваш “второто око”, ръка (без да я скриваш в джоба) или убедителни гънки. И макар всички тези неща да са важни, се зарадвахме, че ще можем да говорим и за други теми. Такива, за които по-трудно можеш да намериш конкретни инструкции в Интернет. Защото за най-големите трудности никога няма едно решение.

Въпреки всичко не сме забравили, че без конкретни стъпки понякога е трудно да започнеш. В “Дневник на младия комикс художник” не сме пропуснали да споделим и какво според нас е важно в писането на една история, създаването на един герой, дори и за това как човек може да разпространи своя комикс, след като той е готов. В подкрепа на проекта, поканихме и няколко по-опитни комикс художника, които да споделят тяхната гледна точка. Все пак, освен от упражнения, всеки се нуждае и от учител или ментор.

Текст и илюстрации: Миа Михайлова

Дневникът споделя…

Дневникът е винаги нещо много лично. Той е търсене, чудене, будуване, мъдруване, задаване на въпроси и понякога даване на отговори. Но в тази книга ние не поучаваме, не преподаваме и дори понякога сами се лутаме. Защото всъщност най-правилно е да кажем, че споделяме. Така, както се споделя ентусиазмът от завършената рисунка с най-добър приятел. Така, както се споделят моментите на отчаяние, лутане
и малката еуфория от разрешаването на някой проблем. Знаем, че едно от най-важните неща, когато искаш да се научиш да рисуваш, е да има с кого да споделиш всички тези неща.

Надяваме се той да бъде подкрепа и приятел за всеки, който събира смелост и познания да нарисува свой комикс, както и за всеки, който иска да опознае комиксите.

Очаквайте през Септември!

Анна Цочева

Анна рисува комикси от 2003г. и от тогава не е спирала. Участва в множество международни работилници за илюстрация и комикси( с Pam Smy, Yuko Shimizu, Mattias Adolfsson, Scott McCloud), както и в редица изложби у нас. По настоящем е администратор на “Манга Академия”, но се подвизава и като аниматор.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай