Най-важните неща за създаването на един комикс

“Комиксът разказва истории или идеи по визуален начин. Той може да съдържа текст, но както и при киното, може и да не съдържа. Затова го наричаме визуално изкуство. За да сме добри в създаването на комикс, не е достатъчно да знаем единствено добра композиция, анатомия или теория на цветовете. Създателят на комикса трябва да бъде добър сценарист, добър художник, добър режисьор. Да разбира от актьорско майсторство, да е добър дизайнер, да пише четливо и красиво.”

-Иван Домузчиев

В една нова поредица от статии искаме да продължим историите от нашето юбилейно издание, “Дневник на младия комикс художник“. Целта ни е да направим едно онлайн продължение на книгата , в което задаваме различни важни въпроси на опитни автори, както и на комикс любители и познавачи. Попитахме всички тях кое е най-важното нещо за създаването на един комикс…

 

Иван Домузчиев
комикс художник и автор

Най-важното за един комикс автор е да бъде добър разказвач. Точно, както добрият разказвач на вицове знае как да започне, с какъв тон, с кое да ни “успи” и как накрая да ни сервира шегата, така че да паднем от смях. Така и добрият комикс създател трябва да умее инстинктивно да подреди, разбие и степенува сегментите от историята така, че да ни потопи в нея и да не искаме да свършва. Без да подценявам художествените и литературните умения на един създател на комикси, умението да разказва добре смятам за водещо. Най-лесният начин за обогатяване на това умение е да гледате много комикси и то с удоволствие. Учете се от вече постигнатото и “попивайте” всичко, което ви допада и харесва.

Ненко Генов
писател, преводач, комикс ентусиаст

Красивите рисунки са нещо прекрасно, но сами по себе си не са достатъчни за добър комикс. Комиксът не е арт албум или галерия. Без добра история, красивият комикс е като филм с изключителни специални ефекти, който въпреки всичко ви е скучен, заради калпавия сюжет. Трейлърът ви стига, за да видите всичко интересно.

Искате хората да разглеждат вашия комикс и да ахкат по готините панели, или наистина да го прочетат? От друга страна, ако прекрасната история не е реализирана и разказана добре визуално, нещата пак куцат. Тогава… рисунките или сценария, кокошката или яйцето…? Най-важното е цялото, завършеният комикс. Какво предаваш на читателя чрез своя комикс? Носиш ли му удовлетворение? Вълнуваш ли го? Докосваш ли го истински? Оставяш ли следа в душата му? Караш ли го да чувства, да мисли и да си задава въпроси? Разширяваш ли хоризонта му? Всеки човек има различни потребности и вкус, тъй че няма произведение на изкуството, което да е универсално обичано, разбирано и харесвано от всички, тъй че е важно творецът да е верен на себе си.

Ако искате да научите повече за това ЗАЩО историите са толкова важни, препоръчваме ви да прочетете и статията на Ана Томова “За историите и тяхното значение”

Най-важното е добрата история. Не по-малко важно е доброто умение да я разкажеш, което включва както добри рисувателни умения, така и добра представа за време и пространство, което си е режисьорски талант.

Теодора Дончева
Комикс автор и художник

Според мен най-важно в създаването на един комикс е да успееш да разкажеш историята не толкова с думи, колкото в изображенията. Текстът, разбира се, може да е съществен съставен елемент в комикса, но главният носител на разказа трябва да са изображенията. При това не всяко само за себе си, а заедно като композиция и поредица. Комиксът не е просто равен низ от илюстрации. Разположението и големината на панелите един спрямо друг могат да бъдат от голямо значение за представянето на времевото развитие на действието и за акцентирането върху важните моменти.

Кирил Диманов
ко-създател на “Супер Герои България”, комикс колекционер

Според мен най-важното за един комикс е добрият баланс и комбинация между красив арт и интересна, завладяваща история. Възможно е само едното от тези неща да се харесва разбира се. Но винаги е много по-голям плюс, когато една добре написана история оживява чрез красиви рисунки. Двете за мен трябва да вървят ръка за ръка, да се усеща старание и любов към сътвореното, както от писателя, така и художника.

Елена Владова
журналист, автор и преводач, водещ на “Клуб на комикса” 

Важно е авторът да знае каква история иска да разкаже и да има сценарий. Ако сценарист и художник са две различни лица, те трябва много добре да работят заедно.

Григор Петров
Комикс колекционер

Лично за мен най-важното за един комикс е да успее да разкаже историята, която авторите са измислили. Често се натъквам на прекрасно нарисувани, но напълно лишени от сюжет комикси, което за мен е много жалко. За мен комиксът е основен начин за визуално разказване на истории и именно затова хармонията между история и рисунки е най-важното.

Сатанасов
Комикс художник, концепт артист, илюстратор

Желанието. Ако го имаш, можеш да постигнеш всичко останало.

Анна Цочева

Анна рисува комикси от 2003г. и от тогава не е спирала. Участва в множество международни работилници за илюстрация и комикси( с Pam Smy, Yuko Shimizu, Mattias Adolfsson, Scott McCloud), както и в редица изложби у нас. По настоящем е администратор на “Манга Академия”, но се подвизава и като аниматор.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай