screenshot from the game unpacking

Разказване чрез околна среда в Unpacking

За много творци, независимо дали на илюстрации, комикси, или проза, мястото на действието – околната среда – често заема второстепенна роля. Много художници и разказвачи посвещават вниманието си на персонажите. Те или избягват да развият околната им среда, или загатват най-общите ѝ характеристики, за да не оставят героите си на бял фон. Напълно разбираемо – дизайнът на сгради, предмети и интериори е различен процес от създаването на герои, и изисква различен набор от умения, много от които са технически сложни. Но околната среда не служи само като фон за фигурите: тя може да разказва истории.

Unpacking е релаксираща пъзел игра, която излезе в началото на ноември 2021. Целта, както подсказва заглавието, е да разопаковаш притежанията на главната героиня и да ги подреждаш в новите места, където се мести. Играта започва с първата ѝ детска стая и я проследява през юношеството, студентските ѝ години, и промените, които преживява след това. Всяко от осемте нива започва с вещите на героинята в кашони, които играчът отваря, за да извади дрехи, книги, тоалетни принадлежности и всичко останало, което някой би взел със себе си в новия си дом.

Вещите като израз на характер и отношения

Някои от вещите присъстват само през един период, докато други съпътстват героинята през цялата игра. Почти всички ни казват нещо за нея: плюшените играчки, които взема със себе си, когато се премества в общежитието си, фигурките за ролеви игри, които колекционира с времето, художествените материали, които се променят по време на творческата ѝ кариера. Предметите ни говорят не само за интересите на героинята, но и за отношенията ѝ с други персонажи. Играчът не вижда нито един от тях в играта (дори и самата главна героиня), няма диалози, писма или друг вид текст, но въпреки това можем да разпознаем различни връзки (семейни, приятелски, романтични), както и да си изградим мнение за всички герои – единствено въз основа на техните притежания и пространствата, в които живеят.

Unpacking ни показва част от един човешки живот, с предизвикателствата, щастливите и не толкова щастливите му моменти, единствено чрез околната среда на участващите в него. Не само това, но играта успява да бъде завладяваща и интересна само с ограничените елементи, които използва.

Така Unpacking демонстрира значението на околната среда за създаването на истории, независимо от формата им. По същия начин, по който дизайнът на един персонаж може да ни разкаже за характера и историята му, пространствата и обектите, които го обграждат, са елегантно средство за представянето на допълнителен контекст.

Вещите като подсказки за света

Определени детайли за героите ни и света около тях може да са важни, но трудни за представяне чрез диалог или по друг директен начин. Такива детайли могат да бъдат изразени на заден план, чрез обекти и пространства. Колко е голямо едно помещение, как е обзаведено, колко е подредено говори не само за вкусовете на собственика му, но и за неговите произход, навици, дали е заможен или по-скоро не. Освен това, така можем да позиционираме героя в определена епоха и култура, или, ако историята ни се развива в друг свят, да демонстрираме разликите. Виждаме това в Unpacking, където технологиите се променят с течението на времето от стар, масивен компютър към компактен, модерен лаптоп. Това ни помага да разберем кога се развива действието и колко време минава между етапите.

Символизъм

Присъствието на конкретни обекти в околната среда също може да обогати идеята ни за един герой. Тук идва на помощ символизмът. Освен буквалното приложение на различни обекти (например използването на четка за рисуване), те могат да ни припомнят определени идеи или спомени. Медали и грамоти, например, може да напомнят за минали победи, играчките, с които сме израснали, ни връщат към детството ни, и т.н. Предмет, който свързваме с определен герой, ще ни напомня за него всеки път, когато го видим.

Unpacking е пример за история, разказана по нестандартен и индиректен начин, използвайки елементи, които не сме свикнали да виждаме в главната роля. Също така, играта ни предлага начин, по които да развием собствените си умения като творци и разказвачи: вместо да гледаме на околната среда в произведенията си като нещо необходимо, но досадно, да се научим да я използваме като още един начин да обогатим историите и героите си.

Предизвикателството

Как можеш да приложиш тази идея на практика? Предлагаме ти две упражнения, които могат да ти бъдат полезни следващия път, когато се нуждаеш от вдъхновение или насока:

  1. Как изглежда стаята на героя ти? Колко е голяма, как е обзаведена, какви снимки има по лавиците? Опитай се да си представиш колко е подредена, какво има на показ, или пък какво е скрито. Дали това е стаята на човек, който прекарва много време вкъщи? Дори и да не я нарисуваш, тези въпроси могат да ти помогнат да научиш повече за персонажите си и за света, в който живеят.
  2. Кои са най-важните притежания на героя ти? Какво винаги носи със себе си? Какво би било първото нещо, което би спасил от пожар? Какво би взел със себе си в нов дом? Коя е най-старата вещ, която има, и защо я пази? Защо тези предмети са важни за него – дали са скъпи, или имат сантиментална стойност? Това може да ти подскаже къде лежат приоритетите на героя ти и от къде идват.

Ако ти е интересна темата за създаване на персонажи, още по нея можеш да прочетеш в тази статия.

Околната среда е нещо, което често подценяваме, но примери като Unpacking демонстрират как тя може да допринесе към творчеството ни – не само като атмосфера, но и като носител на части от историята.

Разбира се, това е една от много насоки, в която можеш да развиваш уменията си като творец. Много игри (а и комикси, книги, анимации…) използват интересни похвати, с които да разкажат историите си по най-убедителния начин, и е невъзможно да научим всеки един от тях. Въпреки това е полезно, когато ти попадне произведение, което те впечатлява по някакъв начин, да се опиташ да анализираш кои от елементите му работят и защо. В тази статия решихме да използваме Unpacking като малък пример за такъв тип анализ. Надяваме се той да те вдъхнови в твоето собствено творческо пътешествие.

Ако искаш да научиш повече за Unpacking, можеш да я намериш в сайта на играта, Steam, GOG, или за Nintendo Switch.

Ана Томова

Ана Томова пише от близо десет години и в момента работи по дебютния си роман. Особено се интересува от потенциала на компютърните игри да разказват интерактивни истории. Освен това се занимава с рисуване. Обича фентъзи и митология, а през малкото си свободно време тренира паркур.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай