Елементи на историята

Илюстрация © Калина Спасова

 

В “Дневник на младия комикс художник” Ана Томова разказва за темите, които са най-близки до сърцето ѝ-творческото писане и това, което ни кара да обичаме една история и нейните геори. Кои са основните елементи на историята, с които постигаме това? Представяме ви част от нейната статия тук. А ако в резултат ви се прииска да напишете своя собствена история за филм, комикс или видео игра, не пропускайте да се включите в краткия курс, който сме ви подготвили специално за случая.

Създаването на един комикс включва много елементи, но в основата му стои историята, която ти, като негов създател, искаш да разкажеш. Независимо от жанра, дължината или темата на комикса, е важно той да се гради върху история, която е увлекателна за теб и за читателите, които целиш да достигнеш с нея.

 

Персонажи

От всички елементи, които съставят една история, героите са сред тези, които забелязваме първо. Убедителните и интересни герои изпъкват дори когато историята има други недостатъци. Какво прави един герой интересен?

Един от съветите, които младите творци често получават, е да създават реалистични герои. За нереалистични се смятат герои, които имат прекалено много силни страни или умения или прекалено малко недостатъци. Този съвет обаче е подвеждащ. Какво е реалистично зависи много от контекста на историята – нейния жанр, света, в който се развива действието, основните теми, които разглежда. Да вземем следните примери:
Историята на Алекс се развива в голям съвременен град в нашия свят. Алекс се справя добре в училище и обича да спортува, но все още свиква с това да се прибира от училище без майка си.
Историята на Мария се развива във фентъзи свят, в който магията е разпространена и повечето хора владеят поне основни заклинания. Мария е прекарала по-голямата част от живота си във военна академия, където е развивала бойните и стратегическите си умения.

Какво е реалистично зависи много от контекста на историята – нейния жанр, света, в който се развива действието, основните теми, които разглежда.

Един реалистичен герой изглежда различно в световете на Мария и Алекс. Не би ни учудило, ако Мария може да използва магия, докато за Алекс това би било изненадващо. Също така можем да очакваме от опитния воин да е умел с различни оръжия, докато при десетгодишното дете това би било доста неубедително. Ако разменим двамата герои, те няма да изглеждат на място в историята на другия. Мария ще е твърде компетентна в някои области на фона на повечето хора от нашия свят, а Алекс надали ще оцелее дълго на нейно място в магическия ѝ свят.
Поради тези причини е важно да разглеждаме героите като продукт на своя контекст и ситуация. Не съществува единен стандарт, който определя колко е реалистичен един персонаж независимо от историята си.

 

Ако темите в “Дневника” са ти интересни, препоръчваме да прочетеш и тази статия, в която опитни автори и комикс любители разказват за най-важните неща в създаването на един комикс.


Тема

Още един аспект, който е важен при създаването на персонажи, е темата на историята. Това е проблемът, който лежи в сърцевината ѝ – посланието, което създателят ѝ иска да представи. В конкретния случай темата може да бъде борбата за справедливост, използването на собствените сили, за да защитиш други хора, или пък отговорността, която следва от определени умения и способности.

За една убедителна история е важно героите в нея да допринасят към общата идея. Не е важно дали техните силни и слаби страни са перфектно балансирани, а по какъв начин те са обвързани с темата и останалите съставни части на историята

При създаването на персонажи е важно да имаш идея каква е темата, за да можеш да прецениш какъв тип герои ще я илюстрират най-добре. Ако искаш читателят ти да може да се разпознае в персонажите ти, те може да се борят с недостатъци, които много хора имат (например несигурност, завист, колебания в убежденията си). Ако искаш героите да служат като вдъхновение или пример за подражание, може би те са изключителни по някакъв начин – например изключително способни, самоотвержени или смели.
Това са само примери: има още много възможности в зависимост от това, каква история искаш да разкажеш. Много персонажи са комбинация от различни качества и слабости. За една убедителна история е важно героите в нея да допринасят към общата идея. Не е важно дали техните силни и слаби страни са перфектно балансирани, а по какъв начин те са обвързани с темата и останалите съставни части на историята(…)

*Цялата статия за елементите на историята можете да прочетете в “Дневник на младия комикс художник”

 

Ана Томова

Ана Томова пише от близо десет години и в момента работи по дебютния си роман. Особено се интересува от потенциала на компютърните игри да разказват интерактивни истории. Освен това се занимава с рисуване. Обича фентъзи и митология, а през малкото си свободно време тренира паркур.

Сподели

Копирай линка за споделяне

Копирай